Tekentang

Bij het verwijderen van teken is het belangrijk dat de teek niet wordt geïrriteerd en ook dat er niet in het lichaam van de teek wordt geknepen. De teek kan het beste bij het kopstuk worden beetgepakt, direct boven de huid waar de teek vastzit, zonder te knijpen in het achterlichaam van de teek.
Met een gewone pincet is dit moeilijk, de teek kan niet goed bij de kop worden beetgepakt, zonder in het lichaam te knijpen. Gebruik daarom altijd een tekentang, hiervan bieden wij verschillende soorten, die geschikt zijn voor het gebruik bij mens en dier. Een goede tekentang knijpt de teek niet fijn, waardoor de kans kleiner is dat de maaginhoud van de teek in uw bloed terecht komt. Juist in de maaginhoud kan de bacterie zitten die de ziekte van Lyme overbrengt. Door de teek in zijn geheel te verwijderen, zonder dat deze zijn maag leeg maakt, wordt de kans op besmetting kleiner.
- Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken, knijp in ieder geval niet in het lijf van de teek!
- Trek de tekentang de teek voorzichtig recht uit de huid.
- Irriteer de teek niet met olie, zeep, alcohol e.d., dit verhoogt mogelijk de kans op besmetting!
- Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium.
- Verwijder een teek altijd binnen 8 uur en op de juiste manier.
Hoe sneller verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. In de eerste 24 uur is de kans op overdracht van ziekteverwekkers nog relatief gering, maar daarna neemt de kans snel toe. Natuurlijk zijn niet alle teken geïnfecteerd. In Nederland kwam uit het laatste tekenonderzoek dat gemiddeld 20% van de teken geïnfecteerd zijn met Borreliae, en teken kunnen ook drager zijn van andere ziekteverwekkers.