Myasis - Madenziekte

Myiasis, ofwel een infectie met maden, wordt regelmatig gezien bij warme vochtige temperaturen. Konijnen zijn zeer gevoelig, maar ook bij schapen kan Myiasis veel ellende veroorzaken. Het wordt veroorzaakt doordat de groene vleesvlieg haar eitjes legt in de vacht. Ontstekingen aan de huid maar ook aangekoekte, plakkende ontlasting (diarree!) of voedselresten kunnen zo stinken dat vliegen eropaf komen om hun eitjes te leggen.Oude, zieke en/of te dikke konijnen lopen het meeste risico, omdat ze hun vacht niet goed schoon kunnen houden.
Uit de eitjes kruipen de maden, welke zich voeden met vlees. Ze graven zich direct in de huid en spieren van het konijn. Dit veroorzaakt in korte tijd ontstekingen. Het konijn kan in shock raken en overlijden, (indien u maden op de vacht ziet moet u er van uitgaan dat er ook maden door de huid zijn gegaan!)
Voorkomen is beter dan genezen.
- Controleer dagelijks de gehele vacht. Vooral de achterhand (bij de anus en genitaliën) en de buik zijn favoriete plekken voor maden. Natte plekken in de vacht kunnen een signaal zijn, de maden zijn niet altijd direct te zien.
- Verwijder vachtklitten en houdt de vacht schoon van urine en ontlasting, zorg voor een droge bodembedekking. Verwijder dagelijks urine en ontlasting
- Gebruik een vliegen-werende spray welke veilig is voor konijnen, zoals een NoMyiasis Spray, (AST of Beaphar)
- een hor voor de ramen of rondom het buitenhok is ook handig.
Als de maden niet tijdig worden verwijderd zullen deze blijven doorgraven, met vaak fatale afloop. Dit kan snel verlopen. Zodra u merkt dat uw konijn getroffen is door Myiasis neem dan direct contact op met uw dierenarts, Myiasis is een spoedgeval!
De dierenarts zal een behandeling starten, dit gebeurt meestal onder narcose. De vacht wordt geknipt, de maden verwijderd en de wond gespoeld. Daarnaast krijgt het konijn medicatie om de niet zichtbare maden te doden, een antibiotica en pijnstilling. In ernstige gevallen kan euthanasie soms noodzakelijk zijn!