Echografie en echocardiografie
Bij dierenkliniek Mediscent is het mogelijk om een echo van uw huisdier te laten maken.
Echografie vereist veel training, een hoop ervaring en kostbare specialistische apparatuur. Wij beschikken over de nieuwste generatie apparatuur voor echografie en echocardiografie.
Wij verrichten o.a. uitgebreid hartonderzoek met kleuren-Doppler (cardiologie), internistisch onderzoek (borst- en buikholte) en drachtigheidsonderzoek (controle pups/kittens, vruchtwater, baarmoeder, fetal heart rate).
Voor het maken van echo kunt u een afspraak maken. Wordt u doorverwezen vanuit een andere dierenartspraktijk, vraag uw eigen dierenarts dan om de patiëntgegevens vooraf aan ons door te geven. Regelmatig verwijzen collega dierenartsen uit de omgeving, maar ook verder bij ons vandaan speciaal naar ons door.
Hoe werkt echografie?
Aan de hand van ultrasone geluidsgolven kunnen beelden gemaakt worden van de inwendige structuren. De geluidsgolven weerkaatsen wanneer ze op de weefsels botsen. Deze weerkaatste geluidsgolven worden door een computer omgezet in beelden. Sommige aandoeningen kan je niet ontdekken op een röntgenfoto, of in een bloedonderzoek, maar wel met behulp van een echografietoestel in de handen van een ervaren dierenarts.
In onze praktijk gebruiken we 3D-echoapparatuur met kleuren doppler, door middel van echo kunnen allerlei organen in het lichaam beoordeeld worden. Lever, nieren, milt, darmen, blaas en andere organen die in de buik liggen kunnen bekeken worden. Ook het hart kan goed in beeld gebracht worden. Kleurendoppleronderzoek laat de bloedstroom met kleuren zien. Alle bloed dat op het scherm naar boven stroomt is rood en alles wat naar beneden stroomt is blauw. Lichtere kleuren geven een snellere stroomsnelheid aan. De kleurendoppler maakt het dus mogelijk om ook bloedstromen goed in beeld te brengen, dit maakt het mogelijk om de perfecte echo diagnostiek te leveren, iets waar patiënt en cliënt recht op hebben, iets wat levens kan redden.
Moet mijn dier verdoofd worden voor een echo?
Nee, een echo-onderzoek kan zonder verdoving worden uitgevoerd. Uw dier moet op de rug of op de zij liggen. Sommige huisdieren vinden het in het begin even spannend, maar het went altijd erg snel.
Omdat een echo op basis van ultrageluid werkt is het volledig veilig en pijnloos voor uw huisdier. Alles neemt, afhankelijk van het onderzoek, zo’n 15 tot 40 minuten in beslag. U mag als eigenaar gewoon meekijken.
Voor een echo van de blaas verzoeken wij u om uw huisdier vooraf niet uit te laten. Voor een buikecho verzoeken wij u om uw dier minimaal 8 uur nuchter te houden. In de praktijk betekent dit ‘s ochtends geen eten, drinken mag wel.
Echoscopie van de dracht, "Pretecho"; Echografie kennen de meeste mensen van de onderzoeken bij zwangere vrouwen. Ook bij dieren kunnen we middels een echo kijken of de dekking geslaagd is. Bij honden kijken we dan rond de 28ste dag. Het is niet mogelijk om te beoordelen of het reutjes of teefjes zullen worden. Wanneer u precies wilt weten hoeveel pups u bij de bevalling kan verwachten maken wij een röntgenfoto. Dit kan vanaf de 42e dag na de dekking.
Voorbeeld van extrahepatische portosytemische shunt (PSS). Levershunt bij de hond